Jak si objednat správný skautský časopis

Každý člen Junáka – českého skauta má možnost vybrat si časopis podle vlastního výběru, vedoucí světlušek a vlčat tak klidně mohou odebírat Světýlko, aby byli na schůzkách „v obraze“ nebo Skautský svět, ve kterém najdou víc obsahu přímo pro sebe a svůj rozvoj.

Celkem vychází sedm skautských časopisů. Šest z nich je tištěných, online potom vychází časopis vodních skautů Kapitánská pošta. Každý z časopisů je určený pro jinou věkovou skupinu a nabízí různé texty i náměty na program. Pořád ale platí, že každý si může vybrat, jaký časopis bude odebírat, bez ohledu na svůj věk nebo funkci. (Výjimkou je časopis Skauting, viz níže). Časopisy vychází 5x ročně, přibližně v dvouměsíčních odstupech. Pro lepší představu a případný výběr časopisy nejprve představíme:

Časopis Ben Já Mína

Benjamínky čeká v časopise pokaždé jiné tematické dobrodružství – někdy družina benjamínků se svou vedoucí Jankou vyrazí do divadla, jindy do lesa, dalším tématem je třeba les nebo vesmír. Časopis obsahuje spoustu aktivit pro samotné benjamínky (vybarvování, náměty na pokusy apod.), ale i pro společnou činnost na schůzkách. Jeho důležitou součástí je metodika, která vedoucím usnadní přípravu programu (nejen) s časopisem – více viz níže. 

Časopis Světýlko

Pro světlušky a vlčata vychází Světýlko – hojně ilustrovaný časopis s úkoly vhodnými na schůzku, ale hlavně na doma. Kromě toho v něm děti najdou skautské příběhy zpracované v komiksech, povzbuzení pro plnění vlčků a světýlek nebo příběhy z Knihy džunglí. 

Časopis Skaut

Holky a kluci skautského věku najdou v časopise Skaut tipy na program s družinou, ale i náměty pro vlastní přemýšlení a zábavu. Součástí jsou komiksy, ankety, návody na pokusy nebo seriál o tom, jak se naučit hrát na hudební nástroj. 

Časopis Roverský Kmen

Dospívajícím i dospělým rangers a roverům přináší časopis náměty pro roverskou činnost, ale i spoustu podnětů k zamyšlení a osobnímu rozvoji. Nechybí reportáže z roverských akcí, cestovatelských expedic nebo pozvánky na akce a kurzy. Kmen má i svoji online podobu na kmen.skauting.cz 

Časopis Skautský svět

Pokud patříte mezi ty, kteří odrostli pravidelným družinovkám, ale pořád se u oddílu či střediska pohybujete nebo prostě chcete jen zůstat v kontaktu, nejspíš sáhnete po časopisu Skautský svět. Přináší pestré tipy ze skautování dospělých a inspiruje k různým možnostem zapojení se do skautského světa.

Metodická příloha Skauting

Metodické tipy pro vedení oddílu či týmu lidí, náměty na program, inspirace pro osobní rozvoj - to všechno najdete v metodické příloze Skauting, kterou je možné si objednat k jinému skautskému časopisu. Skauting má i svůj web, najdete ho na adrese casopis.skauting.cz

Všechna čísla časopisů najdete na adrese casopisy.skaut.cz

Dál se článek věnuje specifikům některých časopisů.

Metodická příloha Skauting

Speciální postavení mezi časopisy má Skauting, který je metodickou přílohou ostatních časopisů a je možné ho odebírat jen s dalším časopisem. Zároveň je možné Skauting odebírat v případě, že na něj máš nárok z podstaty své funkce (jsi vedoucí oddílu, střediska nebo jejich zástupce) nebo je ve vaší jednotce ještě volný nějaký výtisk (každá jednotka může mezi své členy rozdělit ještě další dva výtisky Skautingu). V případě, že máš o Skauting zájem a žádnou z těchto podmínek nesplňuješ, můžeš si ho ještě objednat přes platformu SEND za 220 Kč ročně. 

Jak získat časopis Skauting?

  1. Jsi vedoucí oddílu/​střediska nebo jejich zástupce/​kyně a na časopis máš nárok z titulu své funkce. 
  2. Máte volný výtisk ve vaší jednotce (každá organizační jednotka má kromě výtisků pro vedoucí oddílů ještě 2 volné výtisky).
  3. Objednáš si ho přes platformu SEND za 220 Kč ročně.

Ben Já Mína a metodika

Ben Já Mína je časopis pro nejmladší členky a členy organizace, benjamínky. Ti ho mohou odebírat buď přímo domů do schránky, nebo může chodit balík časopisů vedoucímu benjamínků, který je pak rozdá na schůzce dětem. 

V takovou chvíli dorazí vedoucímu spolu s balíkem i tištěná metodika, která je velmi užitečná pro využití časopisu na schůzce. Dá se říct, že zatímco jedna dvoustrana časopisu bez metodiky vyplní asi 10 minut času, stejná dvoustrana doplněná o aktivity z metodiky pohodlně vystačí na celou schůzku. 

Jak získat metodiku k BJM

Pokud je pro vás z nějakého důvodu výhodnější posílat časopis Ben Já Mína dětem domů, doporučujeme si metodiku stáhnout z webu časopisu Ben Já Mína nebo z archivu časopisů

Vědí vaši vedoucí o metodice k časopisu Ben Já Mína? Možná jde o rodiče nebo dospělé nováčky, kteří se k informacím o metodice zatím nedostali. Představ jim ji.

Zajímavé odkazy

Za redakce skautských časopisů
Kateřina Zavřelová – Káťa