Hra družin, podpora rádcovských kurzů, evoluce odborek… seznam se se Skaborem

Skautský odbor (Skabor) je parta lidí, která se hledá nové cesty ve výchově a vzdělávání ve věkové kategorii skautů a skautek na ústřední úrovni. Diskutuje o tom, co se v hnutí ohledně této věkové kategorie a v této věkové kategorii „děje“. Pojď i ty nahlédnout pod pokličku odboru, využij některé jejich materiály a zvaž zapojení.

Co můžeš od Skaboru využít?

Vaše družiny se mohou zapojit do Hry družin, časopisecké soutěže v časopise Skaut. Můžete předat rádcům a rádkyním odkaz na rádcovský rozcestník – místo, kde jsou pro ně užitečné informace k vedení družin. Pomocí metodiky rádcovského vzdělávání můžete na středisku, okrese začít plánovat rádcovský kurz. Ve vašem kraji uspořádejte Žirafu, k čemuž vám mohou pomoci zkušenosti jiných Žiraf.

Co se nyní ve Skaboru děje?

Skabor má šest stálých členů a členek. Nyní se podílejí hlavně na evoluci odborek a připravují závěrečné setkání Hry družin.

Na poslední poradě Skabor poděkoval končícímu vedoucímu Ondrovi Letochovi za vedení skaboru, které předal Pandovi – Lukáši Matějkovi. 

Do čeho se můžeš zapojit?

Zaujala tě činnost Skaboru? Chceš zjistit více? Ozvi se Pandovi na e-mailu lukas.matejek@skaut.cz nebo instagramu @lukas_matejek. Nyní hledáme hlavně lidi, co mají chuť do:

Evoluce odborek. Plníte v oddíle odborky? Máš nějaké splněné? Můžeš se zapojit do týmu tím, že se budeš podílet na jejich aktualizaci. Díky tomu můžeme být v kontaktu s vedoucími oddílů a nabídnout jim program, který opravdu využijí.  

Podpory skautské stezky. Máš zkušenost s plněním stezky? Baví tě s ní pracovat v oddíle? Staň se členem týmu, který oddílům nabízí podporu.

Přípravy Hry družin. Láká tě vidět naživo 15 družin? Chceš se podílet na přípravě víkendové celostátní akce? Tým Hry družin tě uvítá s otevřenou náručí. Podílel/​a by ses na přípravě programu nebo zázemí. 

Vzdělávání rádců a rádkyň. Účastnil/​a ses rádcovského kurzu? Máš zkušenosti se vzdělávání rádců na kurzu nebo v oddíle? Přidej se k týmu rádcovského vzdělávání a podporuj instruktory rádcovských kurzů a Žiraf ve sdílení zkušeností.

Tajemničení. Píšeš rád/​a zápisy a koordinuješ schůzky? Odbor uvítá někoho, kdo ho bude podporovat organizačně. Nabízíme příležitost podílet se na diskuzích o výchově skautů a skautek v Junáku - českém skautu a vidět zblízka fungování na celostátní úrovni organizace.

Těšíme se na tebe!

Lukáš Matějek – Panda
šéf Skaboru