Důležité pro všechna střediska: Potvrďte do 4. dubna zapojení do dotačního programu MŠMT na podporu neformálního vzdělávání

Na všechna střediska Junáka – českého skauta jsme rozeslali e-mail s informací o chystaném zapojení do programu MŠMT na podporu neformálního vzdělávání (tzv. OP JAK). Díky za pozornost a odpověď.

Přehled středisek a jejich vyjádření zájmu
ℹ️ Tento článek je kopií rozeslaného e-mailu ze dne 27. března 2024 (aby informaci měli nejen vedoucí středisek) a zároveň odkazuje na průběžně aktualizovaný přehled již přijatých zájmů ze strany středisek. Budeme do něj postupně přidávat i další otázky a odpovědi.

Pro: vedoucí střediska XY v XY
K vypořádání do: 4. dubna 2024 (včetně)
Důležitost: Vysoká

Milá sestro, milý bratře,

předem Ti děkuji za 10 minut Tvého času, které budeš potřebovat na přečtení a odpověď. Ideálně po přečtení e-mailu na něj pár slovy odpovíš, klidně z mobilu, a budeš mít hotovo. 

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy otevírá tříletý program na podporu neformálního vzdělávání dětí a mládeže. Do tohoto programu (Operační program Jan Amos Komenský –⁠⁠⁠⁠⁠ OP JAK) se mohou zapojit pouze hlavní spolky (tedy Junák –⁠⁠⁠⁠⁠ český skaut jako celek). Jeho výhody pak budou čerpat pobočné spolky (střediska) a jejich členky a členové. 

Co se chystá

V rámci zahajovaného programu OP JAK poskytneme všem zapojeným střediskům inovativní programové bloky na aktuální témata k realizaci na schůzkách, výpravách, táborech. Členky a členové zapojených středisek se dále budou moci za finančně výhodných podmínek účastnit vzdělávacích workshopů například v oblastech posilování skautské výchovné metody, rozvoje roveringu nebo psychického bezpečí. Formátem bude část nabídky podobná workshopům na podporu družinového systému z uplynulých let, kterých proběhly desítky po celé zemi.

Zapoj své středisko

Aby se Tvé středisko mohlo do uskutečňování OP JAK v Junáku – českém skautu zapojit, je třeba výslovného potvrzení statutárního zástupce střediska jednoduchou odpovědí na tento e-mail do 4. dubna 2024. Ministerstvo se doložením kladných  vyjádření ujišťuje, že jsme si obecnou informaci o programu nenechali pro sebe (požaduje to na základě špatných zkušeností z předchozího programu v jiných organizacích). Pokud neodpovíš kladně a včas, členky a členové Tvého střediska nejspíš nebudou moci čerpat výhody programu.

K čemu se vyjádřením zájmu středisko zavazuje? Středisko kladnou odpovědí na tento e-mail říká, že má zájem dle vlastního výběru čerpat výhody programu. A zároveň se zavazuje k provedení jedné sady konkrétních výchovných programů alespoň v jednom svém oddíle. Tyto programy budou například posilovat roli rádkyň a rádců a cílit na všestranný rozvoj skautek a skautů v jejich družinách. Budou atraktivní, užitečné a snadné na provedení. V oddíle je uskutečníte podle svých možností.

Na základě toho, že nyní projevíte zájem, nebudete později nuceni tento výchovný program využít. Jsme přesvědčeni, že výchovný program bude připraven tak, že do něj budete mít chuť, ale pokud po konkrétním seznámení s ním usoudíte, že pro vaše potřeby není vhodný, budete moci svůj zájem odvolat. 

Aktuální nejistota

V tuto chvíli je kolem programu ještě mnoho nejasností. Informace k němu jsou venku teprve několik dnů, ale již od 8. dubna mohou hlavní spolky podávat přihlášky jménem celé organizace. Zároveň, čím dříve přihlášku podáme, tím spíše uspějeme. Už teď víme, jakými způsoby bychom chtěli využít OP JAK  k posilování kvality skautské výchovy, podmínky ale nejsou ideálně nastavené pro potřeby opravdu velkých spolků a ministerstvo na všechny naše otázky nebude znát odpovědi hned nebo je nebude umět zodpovědět obratem. Proto nyní konáme s nezanedbatelnou mírou nejistoty. 

Chceme nejlépe všechna střediska

Věříme, že zájem vyjádří co největší množství středisek, ideálně všechna. Pro transparentnost zájmu středisek budeme do 4. dubna pravidelně, minimálně jednou za 24 hodin, aktualizovat seznam vyjádření v online dokumentu. Tento seznam zájemců mohou členky a členové střediska snadno zkontrolovat a v případě potřeby se obrátit s dotazem na vedoucí/ho, který může ověřit, jestli mu e-mail nespadl do spamu. Stejné informace jako zde v e-mailu najdeš i na Skautském zpravodajství. Tam přidáváme i odpovědi na nejčastější dotazy. 

Co udělat teď? 

Vítanou reakcí na toto sdělení je kliknout na “Odpovědět” a odepsat v duchu následujícího příkladu:

“Máme zájem zapojit středisko Konipásci ze Lhoty do projektu OP JAK.
Vedoucí střediska Kateřina Chytrá – Kačka.” 

Nic víc není potřeba. Udělej to prosím obratem, nejpozději pak do 4. dubna. 

Díky za Tvoji pozornost a odpověď. Bylo by lepší, kdybychom již nyní měli odpovědi na všechny naše otázky, zatím je ale nemáme. V nadcházejících týdnech budeme některé věci ještě upřesňovat s MŠMT. Zároveň ale nemáme pochyb, že se nám společnými silami podaří využít OP JAK k dalšímu posílení kvality skautské výchovy. Během několika týdnů po podání žádosti se na Vás obrátíme s novými informacemi od ministerstva. 

Se stiskem levice

Josef Výprachtický – José
starosta

Kontaktní e-mail pro projekt OP JAK: sablony@skaut.cz 


❓ Otázky a odpovědi

  • Nešlo by vyjádření středisek žádat, až bude všechno jasné? 

    • Bylo by to lepší pro střediska i pro ústředí, ale načasování ze strany ministerstva takový postup bohužel neumožňuje. Jsme si jisti, že OP JAK pro nás všechny bude užitečný, ale je to na startu složitý proces a není to bez bolístek.

  • Není nešťastné, že to řešíme přes Velikonoce?

    • Ano, je to nešťastné a omlouváme se. Bohužel, 180 stránkový text výzvy byl zveřejněn 21. března a příjem přihlášek začíná 8. dubna. Jiné řešení jsme bohužel neobjevili.

  • Jak je možné, že je i po vydání oficiálního textu výzvy tolik neznámých?

    • Program není v některých ohledech ideálně připraven na potřeby opravdu velkých spolků (třeba nás nebo hasičů). Proto může být sice úplně snadné podat přihlášku za malý spolek, ale v našem případě vyžaduje ještě nemálo konzultací přímo s MŠMT. Ty bohužel proběhnou až po Velikonocích, jinak to nebylo možné. 

  • Proč je třeba tak spěchat s podáním, když se přihlášky spolků přijímají až do srpna?

    • Přihlášky se dají sice podávat několik měsíců, ale zároveň jen doby, než bude “zamluvených” všech 400 milionů, které jsou v programu k dispozici. A to se může stát i hodně rychle, zároveň žádáme o velkou částku , proto velmi záměrně spěcháme. 

Otázky a odpovědi sem budeme přidávat, i když na mnohé zatím třeba nemáme jednoznačné odpovědi. Dotazy můžete směřovat na sablony@skaut.cz.