Den zamyšlení se blíží. Naplánujte oslavu a stahujte balíček aktivit na téma klima v češtině

22. 2. oslaví celý skautský svět Den zamyšlení neboli Den zakladatelů skautingu. Přidejte se k oslavám i s oddílem/kmenem/střediskem, užijte si aktivity na téma, které skauti a skautky všude na světě vnímají jako velmi důležité a spojte se s nimi nejen v myšlenkách!

22. 2. je datum, které mají ve svých kalendářích zaznačeno skauti a skautky po celém světě. Tento den každý rok totiž všichni společně slavíme takzvaný Den zamyšlení. Říká se mu také Den zakladatelů, protože byl jednou z prvních světových skautských konferencí ustanoven právě v den, kdy se narodil lord Baden-Powell i lady Olave. Období kolem Dne zamyšlení je čas, kdy společně slavíme výročí jejich narozenin, a tedy i zrod našeho mezinárodního skautského hnutí, myslíme na své bratry a setry všude na světě a oni zase myslí na nás. Odtud získal tento významný skautský svátek svůj název.

Kreativitě slavení Dne zamyšlení se meze nekladou. Pokud vám letos 22. 2. nevychází na schůzku ani výpravu, můžete tenhle skautský svátek oslavit, kdy se domluvíte. Důležité je být spolu (s družinou, oddílem, kmenem nebo i celým střediskem či případně online) a postarat se o to, aby všichni věděli, proč jste se sešli a proč se Den zamyšlení slaví.

Ani s vymýšlením programu si nemusíte lámat hlavu! Ten pro vás každý rok chystá WAGGGS v podobě Balíčku aktivit ke Dni zamyšlení a my pro vás vydáváme jeho českou verzi. Ta letošní nese název Náš svět, naše rovná budoucnost a pomáhá klukům a holkám pochopit téma klimatu, jak se vzájemně ovlivňujeme a inspiruje k péči o naše životní prostředí.

Z balíčku lze vybrat aktivity na míru vlčatům a světluškám, skautům a skautkám i roverům a rangers. Stačí se podívat do průvodce aktivitami na str. 12/​13 Zjistíš, že některé aktivity se hodí i na ven a některé můžeš vyzkoušet sám/​sama. V popisku jednotlivých aktivit balíčku samozřejmě nechybí ani tipy pro případnou online verzi. Všechny dosud přeložené balíčky najdeš v naší sekci na Křižovatce v pravém sloupci nebo na Chystám program.

Máte rádi nášivky? Vyzkoušíte-li jednu aktivitu z každé sekce balíčku, napíšete světu přání ke společné budoucnosti a spolu s fotkami/​videem pošlete na international@skaut.cz, můžete se odměnit letošní nášivkou z dílny WAGGGS. I když o ni usilovat nebudete, budeme moc rádi za vaše fotky/​videa nejlépe se zprávou, jak jste letošní Den zamyšlení oslavili a jak bychom ho pro vás mohli příští rok ještě lépe připravit.

Během oslav Dne zamyšlení na skauty a skautky ze zahraničí nemusíte jen myslet, ale můžete se s nimi i spojit. Aktuálně hledá parťáky dívčí oddíl z USA, chcete-li se s nimi propojit, ozvěte se nám na international@skaut.cz nebo na náš Facebook. Najít skauty a skautky ze zahraničí můžete i díky nové online platformě Azimuth. Stačí se zdarma zaregistrovat a prohlédnout posty nebo vytvořit svůj s poptávkou! Více o Azimuthu prozradí tenhle článek.

Přejeme vám krásnou oslavu Dne zamyšlení a těšíme se na vaše fotky/​videa, přání a zážitky!

Zahraniční odbor