132. zasedání Náčelnictva očima nováčka. Čím se zabývalo na svém prvním jednání po Valném sněmu?

O víkendu 13. a 14. dubna se konalo první jednání Náčelnictva pro období 2024 - 2027. Bylo to také moje první jednání v roli členky Náčelnictva. První dojmy? Ty tři roky nebudou snadné, ale s touhle partou to bude převážně radost a těším se, co společně dokážeme a co se naučíme. Ale teď trochu podrobněji.

Jednání začíná v sobotu v šest večer na základně Tortuga v Nymburce. Dopoledne balím a kolem poledne vyrážíme celá rodina na vlak směr Nymburk. Vzpírat kočárek do vlaku není žádná radost, ale podaří se v klidu nastoupit a vystoupit. Za chvíli už v Nymburce na náměstí potkáváme známé tváře, na Tortuze se to hemží zástupci krajů, protože tam od pátku probíhá Setkání krajů s VRJ a náčelníky. Stěhujeme se do klubovny, kterou před námi obývala rodina z kraje Vysočina, dcera vyráží na procházku a já si jdu poslechnout, co probírají kraje s VRJ. Během odpoledne přijíždějí další členky a členové Náčelnictva (NJ), mj. i další dvě matky s partnery a malými dětmi. Hurá, nejsem v tom sama! V pauzách se zdravíme, seznamujeme a v šest začínáme jednání.

Bilbo zahajuje, vítá nás a Véňa nás seznamuje s prací NJ. Dozvídám se o způsobech hlasování, termínech pro materiály k jednání (řádné materiály luxusní 3 týdny předem, pilné méně luxusní týden) a další praktické záležitosti, aby se nám dobře pracovalo. Pak následuje seznamovací aktivita připravená Tynus (ex-místonáčelní), abychom se o sobě vzájemně něco dozvěděli. První část je víc herní, během té se třeba dozvím, že Ondra umí upéct chleba a Káďa už zasela rukolu. V druhé části ve dvojicích diskutujeme různé otázky týkající se skautingu. Program končíme se začínající tmou a přesouváme se k ohni. Já se přesouvám do spacáku uspat dceru. 

Ráno v osm zase na značky a začínáme pracovat. Jako první probíráme Zprávu o činnosti NJ od minulého jednání. Materiál si všichni přečetli a otázky takřka nejsou. Na konec bodu se Vokin ptá, kdo se chystá na Obrok, že by tam NJ mělo mít nějaký krátký program. Kromě mé ruky se zvedá dalších asi pět. Jedete-li na Obrok, navštivte v sobotu 1. června náš program

Dalším bodem jednání je ohlédnutí za Valným sněmem. Káča s Jóžou připravily trochu akčnější styl diskuze, dělíme se do tří skupin a v nich diskutujeme náměty na příští Valný sněm. Můj nápad s online přenosem se úplně neujímá, online psané zpravodajství má výrazně větší podporu. Nevadí, hlavně když se informace o průběhu sněmu dostanou ke všem, koho zajímají. 

Vracíme se ke stolu a probíráme další kroky v přípravě Strategie 2030. Mám z ekoodboru úkol zeptat se, kdy mají se zapojením počítat odbory. Dozvídám se, že na podzim. Prima, budeme mít čas se na to trochu nachystat. Potom dlouze diskutujeme, jak konkrétně do strategie přetavit usnesení sněmu. Padá řada návrhů, vše je zaznamenáno a na červen připraví PS pro strategii konkrétní změny do textu strategie. Kromě toho z diskuze plyne, že komunikace ke strategii musí být pravidelná a každému srozumitelná. Dál se bavíme o časovém harmonogramu práce na jednotlivých tématech. Zatím jen velmi obecně o jejich (ne)souběhu. Pokračovat budeme v červnu. 

Po přestávce probíráme jednotlivá usnesení VSJ a říkáme si, jak s nimi dál bude NJ nakládat. K čemu bude samostatná pracovní skupina, co je zahrnuto ve strategii nebo co patří VRJ. Pak se dostáváme i k usnesením a podnětům, které se nedostaly na program VSJ a činíme s nimi to samé. Véňa nám připomíná, že pro další VSJ budeme chystat přehled, jak jsme s usneseními jako NJ naložili, tak nesmíme nic opomenout. To není malá zodpovědnost. Zdá se, že jako první se můžete těšit na článek k etickým otázkám fundraisingu. Z tohohle bodu na chvíli odbíhám nakrmit dceru, ne vždycky nám to vyjde na pauzy v jednání, to do příště vypilujeme. 

Následuje Zpráva VRJ. Text si všichni přečetli předem, řada členek a členů NJ položila otázky už do sdíleného dokumentu a dostala na ně odpověď, tak toho k diskuzi už moc není. José nás seznamuje s problematikou dotace MŠMT a všemi nejistotami s tím souvisejícími. Já se pragmaticky ptám na to, co mám ve zprávě VRJ očekávat - každý zpravodaj k tomu přistupuje trochu jinak, a tak se u některých dočkám výčtu realizovaných programů na klíč a někteří jsou naopak velmi obecní. Zdá se, že nejsem jediná, koho ten nesoulad překvapil, tak možná se to do budoucna trochu sjednotí. Pak se ale diskuze rozproudí i o obsahových věcech - padají otázky na novely lesního zákona a zákona o myslivosti, STS i Skautskou energii. Z otázek se mi začíná skládat obrázek, jaká témata kterého člena NJ zajímají. Pokračujeme pauzou s focením skupinové fotografie nového NJ. 

Poslední blok jednání začínáme plánem činnosti NJ pro tohle období. Stručně představujeme myšlenky, které někteří z nás zapsali do sdíleného dokumentu a diskutujeme o nich. Padá řada více či méně konkrétních námětů. Vokin děkuje za diskuzi a navrhuje, že priority navrhne menší skupina a předloží návrh na červnové jednání NJ. Priority ale nejsou vše, takže se pouštíme i do debaty o dalších tématech, které bychom chtěli v NJ řešit, podle kterých se pak budou skládat pracovní skupiny NJ. Každý z nás zpravidla řekne tři, tak nás zkušenější trochu krotí, že zapojení do dvou pracovních skupin je tak akorát. Seznam skupin taky bude teď v mezidobí do června krystalizovat. V závěru se dostaneme i k tomu, co asi řeší každý skautský tým - jaký nástroj pro správu práce NJ zvolit. V minulých obdobích to byla sdílená Google tabulka. Ta prý ne zcela dobře funguje ale otázka je, jestli nezlepšit Google tabulku, se kterou umíme než se učit něco nového. Hlásím se jako pokusný králík; v minulých letech se ukázalo, že když už jsem nějaký nástroj ochotná používat já, tak to zvládají zpravidla všichni (zdravím ČLK Hrádek a jejich Slack). 

Na závěr řešíme dva návrhy na vyznamenání, oba schvalujeme. To je pro mě trochu nekomfortní téma, protože jsem ze střediska, kde na vyznamenání nehrajeme. Ale z práce v NJ si nejde vybrat jenom něco, tak se s tím budu muset naučit pracovat. Po skončení tohoto bodu se loučíme, balíme a postupně odjíždíme. Krmím dceru a pak vyrážíme rozpáleným Nymburkem na vlak zpět do Prahy. Na nádraží ještě potkáváme řadu lidí z NJ, kteří vyrazili před námi a teď čekají na vlak. S kočárkem volíme nízkopodlažní osobák místo rychlíku, takže cesta zpět se obejde bez vzpírání. 

Kompletní zápis ze 132. zasedání Náčelnictva je k nahlédnutí ve Spisovně na Skautské křižovatce.

Příští zasedání NJ proběhne v 7. - 9. června v Praze. Na programu bude mj. Roční zpráva ÚRK, zakládání pracovních skupin, strategie, materiál k finančním rezervám a dlouhodobý výhled financování organizace či změna rozpočtu organizace. Přijďte se podívat!

Eliška Trnková - Upírek, členka Náčelnictva